Fun Fix

Fun Fix

Åhörare på kurs

TräningPosted by Susan Danielsson Thu, August 09, 2018 12:02:11
Känner att jag måste klargöra vissa saker när det gäller att vara åhörare på olika kurser.

Den 4-5 aug var Anna Larsson som har 3vallare hos oss i Ekets Hundarena och höll Rallylydnadskurs. Det var Sofie som har Tassatorpet som arrangerade det hela och jag hade lyxen att vara med som kursdeltagare på lördagen när det var nybörjar- och fortsättningsklass.

På söndagen var det avancerad- och mästarklass och där har jag ingen hund än men tanken är ju att det är dit vi ska så jag passade på att vara åhörare på söndagen.

Det märkliga var att det bara var jag som var åhörare under hela helgen trots att det fanns flera åhörarplatser. Varför undrar man ju då? Varför passar man inte på att se duktiga ekipage i träning, att få insupa all kunskap som instruktören så välvilligt och engagerat delar med sig av?

Det fina med att vara åhörare är att man kan koncentrera sig helt på själv kursen, ingen hund att rasta, man missar inga ekipage och man har tid att anteckna så pennan glöder.

Under hösten har vi flera två-dagarskurser där det finns möjlighet att vara åhörare. Så passa på! Kanske är du nyfiken på någon speciell hundsport och vill lära mer, kanske har du en unghund som är för liten för att träna i den utsträckningen som krävs på en kurs eller så vill du träna på egen hand men behöver lite inspiration och nya kunskaper.

Tors den 27/9 - Fre den 28/9 Lydnadskurs för Mona Kjernholm - 6 åhörarplatser, 850 kr

Lör den 17/11 Rallylydnadskurs nybörjar- o fortsättningskurs för Ida Lindgren -
4 åhörarplatser, 400 kr

Sön den 18/11 Rallylydnadskurs fortsättnings- o avanceradklass för Ida Lindgren -
4 åhörarplatser, 400 kr

Lör den 1/12 - 2/12 kl. 9.00 - 12.30, Agilitykurs kl 1-2 för Heidi Penttilä - 3 åhörarplatser 600 kr

Lör den 1/12 - 2/12 kl. 13.30 - 17.00, Agilitykurs kl. 2-3 för Heidi Penttilä -
3 åhörarplatser, 600 kr

Som åhörare är man en del i kursen, man får ställa frågor och komma med input, precis som alla deltagarna med hund. Så tveka inte, passa på, var åhörare på en kurs och jag kan lova att du kommer att lära dig massor.

/Susan
  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post58

Rallylydnadstävling i Höganäs

TävlingPosted by Susan Danielsson Sun, June 17, 2018 14:17:51
Ja så var det då dags igen för lite tävling i rallylydnad. Denna gången for vi till Höganäs där det även pågick utställning och lydnadstävlingar så det var fullt av folk och hundar av alla de slag.

Solen sken genom diset och det var varmt och ganska kvalmigt. Installerade hundarna i sin bur en bit ifrån banan. Banvandring, en trevlig bana utan några större svårigheter om man bortser från en matte som inte riktigt kan alla skyltarna så bra så det bara flyter. Nej jag måste ibland tänka lite hur momentet ska utföras och det gör ju så att det inte rikligt blir något flyt i utförandet.

Sätter in en bild på Mika när hon och Axa tränar rallylydnad i Ekets Hundarena. Det blir ju liksom inte så att jag tar några bilder när jag är iväg och tävlar.

Fixa startade som nr 8 och jag kan väl säga att vi inte riktigt var i samma bubbla. Stundtals gick det riktigt bra och stundtals var hon mer fokuserad på omgivningen än på mig. Lite får vi skylla på Axa som satt i buren och skällde så Fixa kom av sig och undrade vad som stod på. Trots detta skrapade vi ihop 80 p och hon fick sitt tredje kvalificerande resultat vilket innebär att hon nu innehar titeln RLD N.

Axa var på en annan planet och tyvärr var jag inte på samma planet. Hon var väldigt fokuserad på alla hundar som traskade omkring ringen på alla sidor och var totalt ofokuserad. Detta kostade ju enorma avdrag poängmässigt och det hela slutade i att hon kissade på planen så vi blev diskade. Denna incident ledde till upprörda ord från en del tävlanden för det blev ju orättvist när de hällde vatten på kissfläcken och deras hundar aldrig skulle lägga sig om det var blött i gräset. Det gnälldes även på att det var hundar på alla sidor om ringen och att arrangörerna borde stängt av så det blev så störningsfritt som möjligt.

Men vi är alla olika hur vi hanterar saker och ting. Själv tänker jag att jag måste ut mer med Axa och träna i olika miljöer så att hon kan fokusera på det hon ska göra och inte på hundarna runt omkring. Har jag en hund som inte vill ligga i fuktigt gräs så tränar jag på det och så vidare. Men som sagt vi är alla olika.

Jag hade anmält Axa till Startklass i lydnad men jag strök henne, kände att det inte var någon idé att tävla henne när hon var så påverkad av omgivningen. Det skulle ju ändå inte fungera och det är inte den känslan jag vill att hon ska ha på en tävlingsplan.

Nu tränar vi vidare, både på momenten i fortsättningsklass och uthållighet vad det gäller fokus och fritt följ. Axa tänker jag släpa mig med i alla möjliga miljöer så hon blir lite mer cool och lär sig stänga av omgivningen.
SE UCH DK UCH DK V-15 LP1 RLDN Skallabackens Frigga "Fixa"

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post57

Rallylydnad

TävlingPosted by Susan Danielsson Mon, May 28, 2018 08:26:07
Igår, den 27 maj, tävlade Axa, Fixa och jag i Rallylydnad för första gången och vi hade riktigt, riktigt roligt.

Vi körde till Veberöds Brukshundklubb som har en fantastisk anläggning med stora planer som är inhägnade, en separat inhägnad agilitybana, ett nytt klubbhus och massor av jätteduktiga funktionärer och trevliga tävlingsdeltagare.

Vädret var perfekt, lite kallt först, sen värmebölja för att avsluta i ett lite kyligare format. Men i genomsnitt var det helt perfekt.

Vår rallylydnadsträning har väl inte varit så där jätte intensiv men vi har tränat en gång för Ida Lindgren och sen har vi tränat själva i arenan och tittat på youtube filmer för att se hur man ska göra och inte göra. Nu skulle vi, för första gången, köra en hel bana och det var ju spännande.

När man prickade av sig i klubbstugan fick man en banskiss att läsa in sig på, sen var det banvandring med domaren och då kunde man passa på att ställa alla möjliga och även omöjliga frågor vilket jag naturligtvis gjorde. Jag tänker alltid att det säkerligen är fler som undrar samma sak som jag men inte vågar fråga och det gör ju jag så då frågar jag. Därefter fick man gå banan i åtta minuter för att verkligen få in den i kroppen och knoppen.

Första banan dömdes av Leif Borgenlöv som var en väldigt glad, duktig och vänlig domare. Jag tror att alla vi nybörjare kände oss i trygga.

Jag startade Axa först, hon hade nr 21, och jag måste säga att hon uppförde sig riktigt bra, både på plan och utanför bland alla hundar. Lite mer miljöträning så kan hon nog släppa alla sina issues. Hon hoppade på mig någon gång, nosade lite och så brast vårt samarbete då och då men vi var nöjda när vi kom ut från planen.

I rallylydnad får man ingen hint om hur det gått när man går av planen. Resultaten redovisas vid prisutdelningen men jag har redan lärt mig att man kan gå in på SBK tävling och trycka på resultat och pdf-fil så får man resultaten löpande där.... om man har batteri i sin telefon.

Fixa startade som nr 27 och hon var en lite stjärna, som alltid, och om jag inte hade sträckt kopplet och gjort ett moment liiiite långt ifrån skylten så hade vi haft full pott.

Vid prisutdelningen, det var 37 startande, så började de med de som diskat sig, sen de som inte nått upp till godkänt resultat och vi var inte med bland dem! Domaren ropade upp namn efter namn och sen ropade han Axa som fått 75 p och blivit godkänd i sin första start! Sen fick jag vänta länge, länge och namn efter namn ropades upp och jag tänkte att han tappat bort Fixas papper men ånej rätt som det var ropade han upp henne och då visade det sig att hon kommit 4:a med 95 p i sin första start! Stjärna var namnet.

På eftermiddagen var det dags för nästa start i nybörjarklassen och domare var denna gång Ingrid Dahlqvist. Samma rutin med domargenomgång av banan, nyttigt och plats för frågor, sen banvandring. Fixa startade som nr 6 så det var bara att rasta, värma upp och sen ge sig i kast med banan. Fixa var precis lika bra denna rundan men tyvärr var nog jag lite trött och får ta på mig minuspoängen. Jag tappade balansen och steppade till när jag skulle stå still, höll på att gå fort när jag skulle gå sakta och när jag skulle backa 1 steg, 2 steg och 3 steg så blev det 2, 2 och 3 steg vilket betyder att 10 p ryker direkt. Jag var väldigt nöjd med Fixa men själv måste jag träna mycket mer för att hålla reda på fötterna och räkna rätt.

Axa startade som nummer 27 och skötte sig exemplariskt, nästan, på uppvärmningen. Tittade på de andra hundarna då och då men skällde bara någon enstaka gång. Det blir alltså bättre och bättre. I den här klassen skötte sig Axa jättebra! Verkligen jättebra. Hade hon haft en matte som gjorde skyltarna rätt så hade hon haft 96 p men jag tabbade mig två gånger. Inser att jag nu även måste lära mig vänster och höger.

Vid prisutdelningen visade sig att bägge tjejerna fått kvalificerande poäng vilket är 70 p och mer. Aka fick 76 poäng och kom 23:a av 35 startande och Fixa kom 22:a med 80 p. Fina kommentarer fick de av domaren: Axa - Trevlig runda, fint samarbete! Fixa - Fint samarbete! Följsam hund! Tänk på fötterna!. Det sista var nog ämnat mer till mig än Fixa är jag rädd. Men det går ju att bota genom mer träning tänker jag.

Så nu är vi lite taggade att tävla igen och ta oss upp i nästa klass där det finns fler roliga skyltar. Ska bara träna lite mer.....

Sen ska jag även lära mig att fota lite under tävlingsdagarna...
/Susan  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post56

Lydnadstävlingar

TävlingPosted by Susan Danielsson Mon, May 28, 2018 08:02:54
Axa har debuterat som lydnadshund! Den 12 maj begav vi oss till Söderåsens brukshundklubb för att tävla i Startklass. Vårt mål för dagen, åtminstone mitt, var att Axa skulle uppföra sig på uppvärmningen, koncentrera sig och inte skälla på alla andra hundar och att hon skulle hänga med på planen.

Nu har vi ju tränat hårt på alla moment så de kan hon, om man bortser från apporteringen som inte riktigt är klar än. Men det är ju stor skillnad att träna inomhus, i sin egen arena, än att tävla på gräs på ett nytt ställe. Axa är ju inte lika cool som sin mor utan mycket känsligare för miljöer och andra hundar.

Rent poängmässigt blev det allt annat än en succé men vi nådde åtminstone de mål vi satt upp för dagen så i det stora hela är jag ändå nöjd.

Följsamhet 5 p - här gick hon och snusade lite, tittade mot parkeringen, satt snett och stundtals hade hon riktigt fint fokus precis som hon har på träningen.

Inkallning 7 p - satt kvar helt stilla, kom på kommandot men hade sån rasande fart att hon krockade lite med mitt ben och satte sig snett. Bara att träna mer.

Sitt under marsch 0 p - hängde inte med, satte sig inte.... Ja detta glömmer vi för stunden.

Apportering 0 p - gjorde en superfin inkallning med bra ingång men tittade bara på apporten utan att plocka upp den. Träna mer helt enkelt.

Fjärrdirigering 0 p - att sitta still som en staty är Axa riktigt bra på och när man är nervös gör man det man är bra på så när jag kommenderade henne satt hon kvar så vackert. Hon har en fantastiskt bra fjärr på träning så jag oroar mig inte, mer miljöträning helt enkelt.

Hopp över hinder 8,5 p - ett dubbelkommando innan hon snyggt tog hindret och gjorde en snygg ingång.

Helhetsintryck 6 p - vilket är ett rättvis betyg med tanke på dagens prestation.

Totalt 76 p.

Vi jobbar vidare och ger oss ut för att miljöträna för det är precis vad som behövs. Ska bara finna tiden, men nu stundar snart semestern och då kommer jag ha oceaner av tid....

Detta var första gången vi tävlade sen reglerna ändrades och jag måste nog ändå säga att vissa saker passade mig dåligt. Vi gick en banvandring där alla startpunkter var markerade i gräsmattan och det var inga transporter mellan momenten utan man skulle efter följsamheten bara vända sig om och göra en inkallning. Detta upplägg passar mig som person och mina hundar väldigt dåligt. Jag vill göra mina momentrutiner och belöna mellan momenten. Så det gjorde jag ändå vilket inte riktigt föll i god jord men jag fortsatte och tänkte att om det inte passar får de väl skicka ut mig.

Nästa tävling är inplanerad till den 16/6 i Höganäs så tills det tränar vi på ordentligt!


/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post55

Fun Fix Kennelkamp 2017

TävlingPosted by Susan Danielsson Fri, September 29, 2017 00:12:39
Årets händelse gick av stapeln lördagen den 16 september.

Sigge och jag, som var Kennelkampens tävlingsledning, hade förberett allting i flera veckor så det var skönt när det äntligen var dags. Jag är så oerhört tacksam för att min fantastiska familj ständigt ställer upp på mina mer eller mindre galna upptåg. Vad skulle jag göra utan dem?

Linus hjälpte till att baka så att alla skulle få fika under dagen. Han specialiserade sig på hallongrottor medan jag bakade kladdkakor som Sigge dekorerade.

Denna första kennelkamp höll vi i Lotushallen i Getinge och kl 10.00 kunde vi räkna in Speeda (Xaxa), Axel, Dixie, Sigge (Faxe) och Axa inklusive mattar och en husse. Då vi än så länge bara har en kull med Pumi så fick varje valp bilda sitt lag och i varje lag behövdes det två människor. Louise och Speeda fick låna Emil dagen till ära och Linus hade deklarerat sen länge att han skulle hänga med Axel hela dagen. Tror Melanie uppskattade det eftersom även hon behövde en till lagmedlem.

Efter lite information drog hela gänget ut på ett Quiz, vissa fick gissa en del medan andra skrattade och kryssade rätt. Mika som bildade ett lag med Anders och Axa fick svara på frågorna och hon var så duktig så hon och laget placerade sig som tvåa!

Medan hela gänget var ute och svarade på frågor passade Sigge på att rigga prisbordet. Han var mer än nöjd med sin insats!

Deltävling två var en bana med agilityhinder och tunnlar, några rallylydnadsmoment, ett pussel och sex tärningar som skulle slås till sexor allihopa. Alla gick banan och då informerade Sigge om tvisten att de var tvungna att tala om vilken tid de tänkte komma i mål på. Ingen helt enkel uppgift och alla fick fundera både ett och två varv innan de vågade meddela sin tid till oss i sekretariatet.
Det var även så att hela laget måste vara aktiva på banan, sen fick de välja helt själva hur de skulle fördela uppgifterna.
Hur fort lägger man ett pussel när man känner sig lite stressad? Varför får man plötsligt inga sexor när man desperat slår tärningarna precis innan målgång? Svåra frågor och några svar fanns inte.
Linus, Melanie och Fun Fix Axel kämpar med pusslet.


Susanne och Fun Fix Axel "Sigge" ger sig i kast med pusslet medan husse Linus bidrar med goda råd.

När alla tråcklat sig igenom deltävling två var det lunch. Anders skötte grillen och ganska snart kunde alla mumsa i sig nygrillade hamburgare. Vi hade verkligen vädret med oss, solen sken och värmde hela dagen så i pauserna kunde hundarna rastas utan att bli blöta för en gångs skull. Några droppar regn kom det när vi åt lunch men man kunde lugnt sitta kvar utan att bli särskilt blöt.

Linus försökte få ut sin ostskiva ur förpackningen för att placera den på sin hamburgare. Inte en helt lätt uppgift och kanske, kanske kan det bli en deltävling på nästa års kennelkamp.
Mätta, belåtna och med rastade hundar tog vi oss ann racet. Eftersom det bara var fem hundar med fick alla tävla mot alla så det blev några race att springa.
Husse Linus håller Fun Fix Faxe "Sigge" som är redo att ge sig av till matte Susanne.
Fun Fix Axa mot Fun Fix Xaxa "Speeda" och den sistnämnda vann för hon är sjukt snabb medan Axa passade på att springa till mig och Sigge istället för till Mika vilket inte gjorde saken bättre. Lilla bus-Axa, söt är hon men hon gör inte alltid som Mika vill.
Fun Fix Dixe i full fart mot matte Linn. Snabb och ruskigt söt är hon. Det här med race är ju så otroligt kul och jag måste nog säga att det var väldigt tyst under loppen. Alla var väldigt koncentrerade på sin uppgift.
Efter en hel massa lopp hade vi en vinnare som oslagbar tog sig igenom hela racet. Fun Fix Xaxa "Speeda" med matte Louis och lagkamraten Emil. Emil hade lite problem att hålla Speeda i första loppet, hon hade så brått iväg att hon nästan vred fingrarna av Emil som vägrade släppa för tidigt. Men det visade sig att detta var ett starkt team så de utarbetade en bra metod och resterande lopp gick bra, utan skador på någon inblandad. En vandringspokal delade Sigge ut till Speeda och en bok där man ska sätta in en bild på vinnaren och skriva några rader. Priset är ständigt vandrande så när det återlämnas nästa år får Speeda och Louise med sig en mindre version av bucklan hem.

När alla inblandade pustat ut något var det dags för deltävling tre - paketinslagning på tid. Alla lagen var taggade och tänkte att det här tar de hem, hur svårt kan det vara att slå in ett paket liksom. Sigge presenterade dock en tvist som innebar att laget skulle hålla om varandra så de bara hade en höger och en vänster hand att arbeta med. Vad vi skrattade, det var verkligen inte lätt när inte bägge händerna satt på en och samma person.
Axels lag in action - Melanie och Linus var faktiskt riktigt, riktigt duktiga på att slå in paket tillsammans.
Ett hederspris borde ha tilldelats lag Faxe "Sigge" för de krullade till och med snörena!!
Team Axa var inte riktigt samspelta, Anders hade svårt att låta bli och hjälpa till med sin höger hand. Mika hade roligt, hon jobbade på lugnt och metodiskt.
Louise och Emil var jättesnabba! De var nog fortfarande lite lyckligt yriga efter vinsten i racet så de slog in paket så det stod härliga till. De knep andraplatsen efter ohotade lag Dixie med Linn och Maritha.

Deltävling fyra har jag faktiskt inga foton ifrån, vi var nog lite trötta så där i slutet av dagen. Men här skulle hundarna apportera leksaker, träapporter, plastapporter och plastflaskor. För varje apporterad pryl från en lagmedlem till den andra fick man 3 poäng och här var Speeda vass och vann! Axa som verkligen gillar att apportera tog inte ett enda föremål i sin mun hur Mika och Anders än kämpade. Här skyller vi helt klart på tvåbeningarna i laget för de hade verkligen inte tränat ihop sig inför kampen.

Så var det då dags för prisutdelning efter en lång, innehållsrik och rolig dag.
Fun Fix Kennelkamp 2017 1:a Lag Xaxa "Speeda", Emil och Louise, 2:a Lag Axel, Linus och Melanie, 3:a Lag Dixie, Linn och Maritha, 4:a Lag Faxe "Sigge", Susanne och Linus, 5:a Lag Axa, Mika och Anders.
Här kan ni läsa resultaten i varje deltävling, Sigge och jag var enväldiga domare så allt är helt rätt och riktigt.
Fun Fix Xaxa "Speeda" vann Fun Fix kennelkamp 2017 med sitt lag matte Louise och Emil. Stort grattis!! Dessutom tog ju detta gänget även hem årets race. Grattis igen.
Fun Fix Axel med matte Melanie och Linus kom 2:a och dessutom tog de hem Fun Fix vandringspris för ÅRETS KURSHUND! Stort grattis!!
Fun Fix Dixie kom 3:a med sitt lag matte Linn och Maritha. Dixi vann även Fun Fix vandringspris ÅRETS VALLHUND!! Stort grattis.
En stolt Fun Fix Faxe "Sigge" kom 4:a med matte Susanne, husse Linus och storebror Jalle som tyckte att han kunnat hoppa in och fixat några grenar för att poängen skulle ökat. Men det fick han ju inte, istället fick han peppa från sidan och det var han väl inte helt nöjd med ska erkännas.

Finaste (helt opartiskt) Fun Fix Axa med sitt fina lag husse Anders och lillmatte Mika kom 5:a och inte nog med det hon tog även hem Fun Fix vandringspris ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND!! Stort grattis till hela gänget.

Det obligatoriska gruppfotot. Hundarna ser så där lagom roade ut men de är snälla och ställde upp utan större protester. Från höger Fun Fix Axel, Fun Fix Dixie, Skallabackens Frigga "Fixa", Fun Fix Axa, Fun Fix Xaxa "Speeda" och Fun Fix Faxe "Sigge.

Vi vill tacka för en härlig dag, en lång innehållsrik och väldigt rolig dag. Jag är så glad att ni kunde komma och hoppas att ni kommer även nästa år. Nya tävlingar, nya utmaningar, nya vänner och nytt ställe.

Jag är stolt över Emil som kastar sig in i rollen som proffsig lagmedlem, jag är stolt över Linus som hängde med Melanie och Axel hela dagen, jag är stolt över Mika som var lagledare i lag Axa med den äran, jag är stolt över Sigge som var den finaste och duktigaste konferencier man kan tänka sig och så är jag stolt över Anders som fixade lunch, organiserade racet och deltog i lag Axa, jag är dessutom stolt över alla Fixas fina valpar och över er mattar och hussar som förvaltar dem så väl. Det är skönt att vara så stolt, jag njuter till fullo.

Väl hemma blev det lite grillat till middag och sen avslutades det med gott att dricka och gott att snaska på till ett parti Maxi-yatzy med Anders. Tack Susanne och Linus för godssakerna.

Foto: Fun Fix Tassfotograf Melanie Ejdetjärn, Susan (jag alltså) och Linn Johansen.

Nu sätter vi igång med planeringen inför Fun Fix Kennelkamp 2018!

/Susan  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post54

Fårvallning, Kungen och utställning - allt i ett liksom

UtställningPosted by Susan Danielsson Sat, July 15, 2017 12:11:39
Hedvig, som till vardags kallas Hedda, tillbringade några veckor på en bilverkstad för att få lite ny lack, några nya dörrar och så en dragkrok så hon skulle kunna dra Kungen. Lite nervöst att det tog så lång tid eftersom vi enligt plan skulle åka till Valdemarsvik fredagen den 2 juni. Lite nagelbitning senare så fick vi då äntligen hem Hedda på torsdagskvällen, i sista sekunden liksom.

Kungen var packad, kopplades på, barnen packades in och så Fixa, Axa och vår border collie Ove. Man kan, utan att överdriva det minsta, säga att bilen var fullpackad. Hedda gillade att dra Kungen, det gick fint och vi körde en massa fantastiska småvägar mot vårt mål Breviksnäs där vi skulle campa hos Marlene och Kristoffer som har kennel Eye Am. De har har alltså fött upp Ove och vi har känt Marlene och hennes syster Caroline, som skulle komma från Skottland tillsammans med Craig, sen de var små och vi alla hade Jack Russel terriers.

Resan tog 7,5 timme med ett stopp på en känd hamburgerrestaurang då barnen hävdade att de höll på att svälta ihjäl. Halv ett på natten kom vi fram, alla sov, så vi parkerade Kungen, bäddade om barnen i sina sängar och stupade själv i säng när hundarna var rastade.

Jag gick upp i ottan, packade in mig, Fixa och Axa i bilen och for mot Norrköping för att ställa ut på den internationella utställningen som skulle pågå i tre dagar. En timme senare var jag framme och vilken utställning, det gick verkligen inte att ta sig fram för det stod tält precis överallt. Man fick snirkla sig fram mellan tälten och alla snören som höll fast dem. Inte så lyckat för folk som bara ville komma och titta på hundarna för det var inte helt lätt att ta sig fram till ringarna.

Nåja, vi hittade fram till rätt ring och till och med en plats att sätta upp tältet på. Som vanligt hjälpte några snälla människor mig att få upp det och så packade jag in alla våra saker. Ganska snart fylldes tältet av härliga Pumis och deras mattar, alltid roligt att träffas och att ha tak över huvudet var skönt eftersom regnet envisades med att strila ner.
Bästa Anna med Ceger träffade vi också och vi passade på att umgås i dagarna tre. Eftersom det var så många tält var det omöjligt att flytta runt dem så vi gjorde så att mitt tält fick stå kvar vid stora ringen och så hittade Anna en ny plats för sitt tält dag två och tre och så huserade vi alla i det.

Tillbaka till själva utställningen. Axa debuterade i Juniorklass och det med den äran. Hon vann sin klass och blev 2:a i bästa tik klassen och fick sitt andra CERT! Hon är en liten pärla den hunden.
Fixa kom 2:a i championklass, blev 3:a i bästa tik klassen och fick ett R-CACIB. Det är ju onekligen trevligt att stå med sina två tikar i bästa tik klassen. Njöt ordentligt. Axa fick dessutom springa i stora ringen i BIS junior. Den klassen var nästan sista på dagen så det blev många, långa timmar innan vi kom hem. Dessutom var det ca 65 juniorer i den klassen så vi fick springa ett varv och sen gå ut. Axa skötte sig jättebra trots att hon säkerligen var dödstrött.

Tillbaka till Breviksnäs där jag fick sätta mig vid dukat bord. Visserligen hade alla andra ätit färdigt men satt kvar och så pratade vi om dagen, minnen och hundar i flera timmar. Anders hade varit på valläger för Craig, Carolines kille, och det hade varit en spännande upplevelse. Ove har inte vallat sen han var liten och bodde några dagar hos Marlene så han var ganska het på gröten eller på fåren ska man kanske säga. Craig sa att de skulle släppa honom och se vad han gjorde och vips trillade ett får över staketet och sen fick de ändra plan för att få ordning på det hela. Så fåren fick gå in i en liten hage och så fick Ove och Anders jobba utanför. Funkade mycket bättre och Ove började fatta vad han skulle göra. Både Ove och Anders fastnade för det här med vallning så jag hoppas att vi kan fortsätta på hemmaplan sen.

Tidig morgon även på söndagen då jag än en gång körde till Norrköping med Axa och Fixa. Idag hade vi en ring som var helt omöjligt att röra sig runt då det var fullt med tält och verkligen bara en pytteliten plats på kanske 2 kvadratmeter att värma upp hundarna på. Taskiga förutsättningar liksom. Idag var Sigge med och han var shoppingsugen, det är han för övrigt alltid, så vi drog runt ett par vänder vid försäljningstälten och där hittade han en pumimugg och en jättefin tröja till Anders med en bc och några förvirrade får på. Jag fick betala och tänkte för mig själv att det var tur att Sigge bara skulle följa med en dag för annars skulle jag bli ruinerad.
Skallabackens Frigga "Fixa" foto: Ida Bohlin Andersson

Jag var verkligen inte på topp utan lite småsur för att det var så trångt att värma hundarna och att man fick krångla sig fram för att överhuvudtaget komma in i ringen. Axa fick börja i juniorklass och hon var nog trött men placerade sig som 3:a med ett excellent och ett ck. Fixa kom 2:a i championklassen med ett excellent och ett ck vilket innebar att jag skulle springa med två hundar i bästa tikklassen. Här kom Anna Lundmark till min undsättning, hon hystade över Ceger till Sigge och tog sig an Axa. Fixa blev inte placerad men Anna fick fart på Axa och la beslag på 4:e platsen! Anna är ju en proffshandler som gärna delar med sig av sina kunskaper, en riktigt fin vän på alla sätt och vis.
Fun Fix Axa med handler Anna Lundmark 4:a i btkl. Foto. Ida Bohlin Andersson

Anna och Ceger blev BIR både på lördagen och söndagen, han är ju så grymt fin och Anna är ju den bästa att visa och klippa honom helt perfekt. På måndagen blev han 2:a bästa hane och Anna var snäll och hjälpte mig att visa Axa igen.

Det blev lite tidigare hemkomst till gänget på Breviksnäs och jag fick se Anders valla med Ove, nu hade de klivit in i hagen till fåren och Ove fick ha koppel på sig så de kunde få stopp på honom om han blev för ivrig. Men det går sakta men säker framåt och Marlene verkar tro på att Ove ska lära sig detta. Själv kan jag inget om vallning men jag är rädd att om man börjar så blir man riktigt biten och bara vill valla mer och mer och mer.

Måndag och sista utställningsdagen, idag i en ring i utkanten av området och det fanns gott om plats att värma upp på och det var inte helt omöjligt att ta sig fram till ringen mellan tälten.
Jag började med att visa Axa, som var mycket piggare idag, som visade sig från sin bästa sida och knep 1:a platsen i juniorklassen med ett excellent och CK. Fina lilla Axa, hon är lik sin mamma, stökar utanför ringen men väl i ringen så visar hon sig som värsta show ladyn.
Fixa kom 2:a i championklassen, varje dag slagen av MdM Kimara Karisma, men det kan vi ta för Kimara är en riktigt fin tik som dessutom har en trevlig matte. Men även idag fick Fixa excellent och CK vilket innebar att hon skulle in i bästa tikklassen tillsammans med Axa. Jag visade Fixa och hon knep 2:a platsen och Axa som Anna visade knep 4:e platsen och hon fick sitt tredje CERT.

Det var en fantastiskt rolig utställningshelg, både vad det gäller hundarnas insatser men även allt det roliga runt omkring. Kimaras matte och Lena och Stefan och Ida och Anna och alla ni andra som verkligen gjorde helgen till en toppenhelg. Anna hjälpte mig att klippa Fixa och Axa lite till, jag hade en bra grund men hon är suverän på själva finishen. Jag ser och lär, nästa gång klipper jag ännu bättre tänker jag.

När jag var på väg hem upptäckte jag att jag glömt mitt tält, vi hade ju huserat i Annas även idag så mitt stod ju kvar på samma plats som i lördags. Som tur var hade jag inte kört så långt, det blev till att vända och packa ihop det. Sen bar det iväg mot Breviksnäs igen.
Denna helg har jag även hittat mitt framtida fortskaffningsmedel. En helikopter! Så bekvämt liksom, bara upp och iväg, framme på ingen tid alls nästan. Inga bilköer och så är det onekligen ganska pampigt. Men först måste jag spara ihop lite pengar.
Axa och Fixa ville gärna hänga med på bästa promenaden men de fick bli hemma för de skulle ställas ut och fick inte alls bada i små sjöar eller havet eller rulla sig i något äckligt i naturen. Otroligt orättvist tyckte de men på tisdagen fick de gå en lång runda med hela sin familj och då blev det bad både i havet i en små sjöar. Paradiset för både hundar och folk. En sån härlig känsla när Marlene släpper ut alla sina bc och lilla Udda som är en Dansk/svensk gårdshund, Oves bror med liten kompis och så Ove. Alla cirkulerar på gårdsplanen och vips får de tillåtelse att dra iväg och de gör de verkligen, ut i fårhagen och sen är det bara att bada och leka så länge man sköter sig. Marken är inhägnad och hur stor som helst. Ove gillade att umgås med släkt och vänner men var väldigt skeptiskt vad det gäller badandet. Det har ju liksom inte varit hans grej så han gick ner och blötte sig till magen men sen var det nog.

Antagligen hade Ove kollat in släkten och deras badande för på tisdagen när vi rastade familjen så simmade han! Detta är ett bildbevis på något vi aldrig trodde han skulle göra. Krullisarna gav sig också ut i vattnet och det badades så det stod härliga till. Solen sken och det var verkligen härligt.

Från vänster Danne som är pappa till våra fodervärdsbarn Marlene och Caroline. Nuförtiden bor Caroline med Craig i Skottland så henne träffar vi alldeles för sällan. Marlene bor i Breviksnäs tillsammans med Kristian, en massa hundar och så över 600 får. De har att göra kan man lugnt säga. Hunden heter Best och han är verkligen bäst på många sätt och vis.

Så här såg det ut hemma hos Marlene och Kristoffer där vi campade med Kungen, Ove och Anders var med på kennelträffen och så gjorde de debut på vallkurs med Craig och sen vallades det i flera dagar innan vi for hemåt igen.


Att bo i Kungen är en av familjens favoritsysselsättningar. Frukost utomhus i solen, hur bra kan man ha det liksom.

Ove och Anders släpptes lösa i hagen med en stor flock får på måndagkvällen och även på tisdag förmiddag innan vi skulle åka hem. Ove började fatta hur det hela går till och Anders som aldrig vallat i hela sitt liv skötte sig jättebra. Han har också börjat fatta hur han ska hantera situationen och jag tycker att de är riktigt, riktigt duktiga. Ärligt talat är jag djupt imponerad speciellt med tanke på att det var jag som anmälde till vallningen och kennelträffen, organiserade allt liksom och informerade sedan att Anders skulle sköta det hela eftersom jag var på utställning med Axa och Fixa. Så han fick fyra barn som då och då ville ha lite mat och omvårdnad och så Ove och en bunke får. Detta redda han ut på ett fantastiskt sätt och jag hade faktiskt inte förväntat mig något annat heller.

Redan hem var lång, det blev ett matstopp och sen körde vi på. Kungen hängde med och Hedda rullade på i jämn takt. Ett trött men lycklig gäng anlände hemmet och man kan väl sammanfatta dessa fyra dagar med ett ord: fantastiska!

/Susan
  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post53

Utställningsframgångar!

UtställningPosted by Susan Danielsson Fri, June 02, 2017 10:12:52
Det var en sån här vecka som bara var för full av aktiviteter och saker som inte kunde vänta på att bli gjorda. Kändes som om jag for fram och tillbaka hela tiden, barn hit, barn dit, hundar dit, handla hit. Ja ni vet hur det är. Ibland blir det bara lite, lite för mycket. Då får man sätta ner foten, skriva en lista (jag älskar listor) och beta av en sak i taget för att få lite ordning på livet.

Dagen innan utställningen i Hässleholm var jag trött, så trött så jag faktiskt funderade på att inte åka. Det kändes inte så lockande att stiga upp i ottan och fara iväg. Men sen visste jag ju att Melanie skulle komma med Fun Fix Axel så jag tog mig i kragen, packade bilen, la mig sent (borde ha varit tidigt men det blir ju inte alltid som man tänkt sig) och vaknade som genom ett trollslag pigg och utvilad på söndagsmorgonen. Under har ju hänt tidigare så varför inte denna dagen.

Rastade hundarna och gav mig iväg, tacksam över den tidiga morgonen eftersom vi åkte i Anders bil där AC:n är sönder, han hade hyrbilen eftersom min egen bil bosatt sig på en lackverkstad. Men det är en helt annan historia.

Väl framme satte jag upp tältet som inte är ett sånt där modernt pop-up tält utan det är långa pinnar som ska fästas i tältduken och sen ska man då få upp det. Denna aktivitet brukar roa många men det kan jag bjuda på. Oftast är det dock någon som förbarmar sig och ger mig ett handtag, så även idag då Carina ryckte in. Tältet som sådant är det inget fel på och jag tänker inte köpa något nytt förrän det gamla ger upp fullständigt vilket antagligen aldrig kommer hända.

Solen sken, det var så otroligt varmt och skönt men vi svalkades då och då av ljumma vindar. Kunde inte vara bättre för oss tvåbenta även om de fyrbenta säkert längtade till ett sumpigt dike i bokskogen. Men hundarna ställde upp, det gör de alltid, och visade sig från sin bästa sida.
Först ut av våra hundar i ringen var Fun Fix Axel med matte Melanie. Han har vuxit till sig, mognat och är verkligen jättefin på alla sätt och vis. Axel vann juniorklassen och fick ett slätt Excellent och väldigt fin kritik. Domaren tyckte att han behövde mer ringträning och det är sant men oj vad han har utvecklats sen sin första utställning i Göteborg på My Dog. Ska bli spännande att följa honom framöver, jag tror mig veta att han bara kommer bli bättre och bättre. Snygg är han ju redan.
Sen tog det en stund innan det var dags för Fun Fix Axa att äntra ringen vilket hon gjorde med den äran. Hon är grymt lik sin mamma, en riktig liten showlady som utanför ringen stollar omkring som en galning och sen när hon kommer innanför ringbanden blir hon som en helt annan hund, som tur är kan jag tillägga.

Det var bara två i klassen och Axa vann med Excellent och ett Ck! Tvåa blev Lyckodrakens Åskfågel "Åska" med matte Jill med ett slätt Excellent. Axa fick jättefin kritik och jag insåg att hon skulle få visa sig i bästa tik-klassen lite senare. Plötsligt kändes det jättebra att jag faktiskt inte stannade hemma!
Fun Fix Axa som kunde ställa upp sig bra och tyckte plötsligt att det var helt okej att stå på bordet vilket hon tidigare inte gillat så där jättemycket.
Sista klassen för dagen var Championklassen för tikar där Skallabackens Frigga "Fixa" fick härja helt utan konkurrens. Hon gör som hon alltid gör, visar sig ordentligt även om hon just denna dag hade lite brått när vi skulle springa omkring i ringen.
Även Fixa kan stå snyggt på bordet även om hon just på denna bild håller på att dö av svält och inte kan tänka på något annat än godbiten jag håller i handen. Tror minsann att hon dreglade lite också men det kommer hon aldrig att erkänna.

Domaren belönade Fixa med ett Excellent och ett Ck så plötsligt hade jag två hundar i Bästa tik-klassen. Jag hade pratat med Jill, Åskas matte, och hon kunde tänka sig att visa Fixa. Toppen så fick det bli.

När vi sen kom in i ringen skulle jag gå först med Axa och sen var det två andra fina tikar, Skallabackens Rusa som vunnit unghundsklassen och Zennovy Iswa som vunnit öppenklassen, och sist skulle du Fixa gå. Eftersom jag känner Fixa insåg jag att hon inte skulle gilla läget utan försöka förändra till det bättre så hon drog och stretade för att komma ifatt Axa och mig. Domaren, som var synnerligen sympatisk, stoppade oss och dirigerade Fixa och Jill så de kom bakom mig. Hon sa att det nog skulle fungera lite bättre på det viset.

När domaren var klar med sin bedömning placerade hon Fixa som Bästa tik, Axa som 2:a, Rusa som 3:a och Iswa som 4:a. Känslan när man står där med sina egna tikar som etta och tvåa är härlig och det gäller att passa på att njuta.

Domaren, Janelle W Robbins, förklarade att hon redan sett Fixa ordentligt så det spelade ingen roll att hon inte ville visa sig från sin bästa sida just nu. Sen sa hon att om sex månader, när Axa fått mer stadga i kroppen, så kommer ordningen vara omvänt med Axa som etta. Låter lovande tyckte jag medan Fixa bara blängde på domaren som, enligt Fixa, antagligen drabbats av solsting.

Tack snälla, snälla Jill för att du visade Fixa, det är verkligen ingen lätt match.

Sen var det då dags för Bäst i rasen och där mötte Fixa den fina hanen Napos Zajos "Alf". De två möttes även i ringen på Malmöutställningen där Alf fick gå hem med BIR-rosetten. Idag var ordningen omvänd och Fixa blev BIR.
Vilken härlig dag! Och bättre blev det när domaren berättade att hon tyckte om mitt sätt att visa hundarna där de får springa med hängande koppel och ställa upp sig själva med fart i steget. Så glad blev jag och jag fnittrade inombords när jag tänkte på den gången Johan, lillebror till Canagold´s kennel Maria och Helen, skulle lära mig ställa ut min Tollare Dumle som jag köpt från dem. I över en timme kämpade han tappert, det kan ingen ta ifrån honom, men det var lönlöst. Jag var ett hopplöst handler-fall och det insåg Johan som lite fint sa att det nog var bäst att han fortsatte visa Dumle och så blev det också.

Så Johan tänk att det skulle ta så många års! träning innan jag lärde mig visa hund något sånär. Men jag tror att den grunden som du la, även om det just då kändes hopplöst, är den som jag står stadigt på idag.

Eftersom Fixa skulle så springa i stora ringen på eftermiddagen så blev vi kvar och njöt av solen och våra framgångar. Dessutom träffade vi vänner som vi inte sett på många år, alltid lika roligt.

I gruppfinalen åkte vi ut men vi fick ändå visa upp en Pumi och det tycker jag är viktigt. Det blev en hemresa med öppna fönster eftersom bilen var som en bastu men vi var så trötta allihopa och brydde oss inte nämnvärt.

Alla fantastiska bilder är tagna av Melanie Ejdetjärn som inte bara äger Axel utan dessutom har foto som ett av sina stora intressen. Jag har härmed utnämnt henne till Fun Fix Tass-fotograf! Tack snälla Melanie för att jag fick bilderna, utan dem hade min blogg varit tämligen färglös.
Bästa bilden på Fun Fix Axel, full fart framåt!

Vi har landat efter framgångarna i Hässleholm och drar nu vidare på nya äventyr. Det blir tredagarsutställningen i Norrköping där jag även ska träffa vänner som jag inte sett på mycket länge. Kul kommer det att bli och hur det än går i ringen så njuter vi av stunden.

/Susan  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post52

Noggrannhet är en dygd

TräningPosted by Susan Danielsson Thu, May 11, 2017 12:47:35
Jag är väl, tyvärr, inte den noggrannaste människan i världen men visst har jag koll på saker och ting, tycker jag i alla fall. Men sen visade det sig att det bästa man kan göra är att läsa lydnadsreglerna själv och dessutom att göra det väldigt noggrant så kommer flera saker klarna.

Först och främst behöver man veta att inkallningen i klass 1 utförs med liggande hund och ingenting annat, som jag trott. Kan vara bra att veta så man kan träna lite på rätt utförande. Det har jag gjort nu och det är ju inga problem, funkar fint.

Det är även bra att veta att vid ställande/sättande och läggande under gång så ska man gå ifrån hunden till någon markering och vända där utan att TL säger något. Bra information som man bör ha koll på. Nu har jag koll på det också. Känns bra.

Roligaste läsningen var att det är bara 5 m jag ska gå ifrån Fixa på fjärren och inte 10 som jag trott och tränat på. Nu skadar det ju inte att träna på längre avstånd för redan i klass 2 är det ju 10 m. Men 5 m det klarar vi ju nu, nästan, inte 100 procent men det känns så oerhört mycket lättare plötsligt.
En bild på Fixa och mig när vi tränade hemma hos Mona Kjernholm förra sommaren. Känns bra idag med tanke på att regnet öser ner och jag just gått en lång runda med hundarna som nu är dyblöta och fulla med små kvistar. Ser ut som små buskar faktiskt.

Nu filar vi vidare på våra moment i klass 1 men samtidigt så tänkte jag börja på en del ur klass 2 för det är ju dit vi ska.

I klass 2 är det ett annat sättande/läggande/ställande under gång, som ett halt zäta. Så det ska ta itu med, misstänker att det inte kommer bli några större problem när vi väl lärt oss sättande under gång för det kan vi inte än. Sen gäller det att hålla rätt spår också och det lär vi behöva träna på ordentligt. Både Fixa och jag är ju lite yviga hit och dit. Rutan kan vi också träna på längre avstånd och så är det inkallning också. Roligt moment.

Apportering med dirigering är nog ett av de moment vi inte nosat på alls än, åtminstone var det väldigt, väldigt länge sen vi dirigerade mot matskålar. Tror vi kommer gilla detta moment skarpt. Och så metallapporten och hopp över hinder, dags att ta tag i det med. Och vittringen, det måste vi börja med bums för det kommer ta tid innan vi får till ordentligt.

Så nu känns det som om vi har en bra plan framöver, mycket att träna på och det är ju alltid kul. Roligt med nya moment och så gamla moment som utvecklas så man åtminstone har en grund att stå på.

Agilityn ligger helt på is just nu för jag får inte springa med mitt nyopererade knä utan det är rehab träning som gäller för hela slanten. Men målet är att komma igång så fort som möjligt.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post51
Next »