Fun Fix

Fun Fix

Det man inte vill hända hände ändå

ValparPosted by Susan Danielsson Mon, February 06, 2017 14:18:57
Så sorgliga nyheter som ändå måste berättas.

Fixas nio fantastiska valpar är numera bara åtta.

Den 31 januari 2017 fick Fun Fix Idefix "Roffe" somna in i famnen på sin underbara familj. Där var han trygg och allt gick väldigt lugnt och fint tillväga.

Roffe var inte akut sjuk men det upptäcktes kristaller i hans urin och det undersöktes vidare och då upptäcktes det att hans urinblåsa satt fel i hans lilla kropp. Efter konsultation av fler veterinärer och fler genomförda undersökningar så insåg vi alla att det inte skulle gå att rätta till med hjälp av en enkel operation. Urinblåsan hängde över bäckenkanten och problemet var att Roffe aldrig kunde tömma den ordentligt. Istället gick han och skvätte små pölar här och var. När man inte kan tömma sin urinblåsa bildas det lätt bakterier som senare gå upp och påverkar njurarna om man inte ständigt medicinerar och det är inte hållbart i längden. Denna missbildning är väldigt, väldigt ovanlig så det är inget vi andra valpägare behöver oroa oss för i detta läget.

Så Kicki med familj fick ta det smärtsamma beslutet att låta Roffe få somna in. Sorgligt för hela familjen, sorgligt att Roffe fick ett så kort liv hos sin familj och sorgligt för oss uppfödare som inte vill annat än att det ska gå väl för alla våra valpar och valpköpare.

Sänder massor av varma kramar till Kicki och resten av familjen, jag är så ledsen för er skull, det var ju inte så här det skulle bli.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post44

Nya vänner

ValparPosted by Susan Danielsson Sun, October 23, 2016 10:39:44
Igår var vi bjudna på kräftskiva hos våra vänner och grannar Ulyana och Christian. Vi packade ihop barnen och tog även med oss Axa för hon kan ju inte vara ensam hemma hela kvällen. Fixa och Ove fick dock fira lördagskvällen på tu man hand men de verkade nöjda med det upplägget.

I vännernas familj ingår en dotter som är jämngammal med Emil och en katt, en gul en som heter Nicke. Han är en lite speciell katt, trevlig liksom och inte så himla "kattig".

Axa stegade in samtidigt som de andra gästerna som hade med sin hund, Totte, en mops på modiga 11,5 år. Totte och Nicke hade träffats tidigare så de var tämligen ointresserade av varandra. Däremot var ju Axa en ny och spännande bekantskap för Nicke. Så roliga de var. Axa har faktiskt aldrig träffat en katt tidigare så hon visste ju inte alls vad det var. Men de var nyfikna bägge två och umgicks av och till under kvällen. Axa skällde lite på Nicke och Nicke förföljde Axa. De nosade på varandra och tycke uppstod.

Axa hade tagit med Fixas turkosa tygbur ifall hon behövde lite avskildhet för att sova men när vi ställde upp buren blev Nicke överlycklig. Vilken lya! Vilken lyx! Han stegade in i buren och där satt han länge, länge och njöt av sin nya bostad. Axa höll sig utanför och spanade in. När vi sen åt middag skakade vi ut Nicke ur buren och satte in Axa, gav henne ett tuggben och tänkte att där skulle hon hålla sig lugn. Det gjorde hon faktiskt, en lång stund samtidigt som Nicke satt utanför och glodde surt på henne. Han hade ju blivit av med sin lyxbostad som nu ockuperades av en rufsig liten hund.

Nicke kunde, om han ville, dra sig tillbaka på övervåningen dit hundarna inte hade tillträde men inte då, han tillbringade hela kvällen tillsammans med hundarna och var hur social som helst.

Det är kul att se hur olika djurarter fungerar tillsammans, intressant liksom. Ju längre kvällen led desto tröttare blev Axa som till slut slocknade helt och sov som en gris under bordet. Partyn är tuffa för en liten valp, det är mycket som ska upptäckas, undersökas och processas.

Några kort blev ju inte tagna förstås. Vi var ju fullt upptagna med att betitta djurens sätt att umgås, lite imponerade av hur försiktiga de var med varandra och nyfikna.

Nu ligger Axa i vår säng tillsammans med alla barnen som spelar, bättre kan man knappast ha det när man är en liten valp som är lite "dagen efter trött".

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post37

Ibland tar det lite tid...

ValparPosted by Susan Danielsson Mon, October 17, 2016 11:34:29
....men idag har Fun Fix Faxe flyttat hemifrån! Jag är så glad för hans skull, att han hittat en jättehärlig husse och matte och dessutom en urtrevlig Pumi-storebror. Kunde ju inte bli bättre. Sen att det är långt till Åkersberga det är ju bara att acceptera. Vi är ju ändå i Stockholm då och då så vi kommer att få träffa lillponken igen.

Jag är ju sån att jag absolut vill fortsätta ha kontakt med våra valpar och valpköpare. Med vissa blir det intensivare kontakt medan andra kanske hörs av då och då. Handlar om personkemi helt enkelt. Men en sak är jag säker på och det är att alla valparna har hamnat i väldigt bra hem. Det ska bli så galet spännande att få följa dem på deras äventyr i livet framöver.

Nu blir det lite annorlunda här hemma, Axa flockas ihop med Fixa och Ove, de suckar djupt och undrar varför? Men så är det, här är alla en flock, både människor och hundar. Lite nya rutiner, mer träning blir det för Axa, det handlar både om förberedande agilityträning och lydnadsträning, lite spår, och uppletande. I så där lagom mängd och på en lagom nivå för ett litet lakritstroll med massor av fart under tassarna.

Just nu ligger Axa och sover i soffan bredvid Mika som fick feber igår, nu är dock ungen ganska pigg så det blir nog skola för hennes del i morgon. Men ligga i soffan har ju liksom inte ingått i valparnas dagliga rutiner tidigare så det momentet är ju ganska nytt. Sen blir det promenader med de stora, än så länge har ju Axa och Faxe gått själva på sina rundor, det har ju liksom funkat bäst så. Nu blir det nya rutiner, en spännande framtid väntar.

I morgon blir det en resa till Halmstads hundarena för lite lydnadsträning med mitt härliga tisdagsgäng för Mona Kjernholm. Resten av veckan blir det träning på hemmaplan för jag jobbar tre nätter.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post35

Syskon - likheter och olikheter

ValparPosted by Susan Danielsson Fri, October 14, 2016 15:08:56
Anders och jag har fyra fantastiska barn tillsammans och jag njuter ofta av deras olika personligheter. Tänk att fyra barn kan vara så olika fastän de har samma föräldrar. Visst finns det likheter mellan dem men jag gillar att de är egna personer helt och hållet. De förgyller vårt liv, ger oss utmaningar att hantera och så har de ju så härlig humor.

Nu har Fixas första valpkull växt till sig lite, de närmar sig fyra månader med stormsteg. Jag hör bara positiva tongångar från de nya familjerna, alla är nöjda och glada. Här hemma röjer Axa runt med Faxe som snart ska flytta hemifrån. Killar kan ju vara lite senare på den fronten eller om det bara gäller människor barn, jag vet inte riktigt. Än så länge är han i alla fall kvar här hemma.

Axa är en riktig buse, påhittig och med ett tempo som går i 180 för att sedan fall i djup sömn och vara nästintill död. Faxe är av en annan sort, han har en viss värdighet och går med stolta steg i koppel medan Axa far runt i snöret som en svart tuss som far hit och dit i vinden. Faxe skulle heller inte komma på tanken att gå igenom bäcken på vägen hem från skogen vilket Axa alltid gör, liksom sin mor. Faxe går runt och blir således aldrig lika blöt och skitig som sin syster. Axa är med till 110 procent och vill, vill, vill. Hon stjäl godis om hon kommer åt, hon drar i repet tills hon trillar baklänges, hon gör liksom allting lite för mycket. Precis som jag vill ha henne, vilket kapital att förvalta och förädla.

Faxe gillar också att träna, han är en fena på att apportera pinnar och kottar, kommer fint in och avlämnar i min hand. Han gillar godis, han gillar att träna och kan jobba länge, tycker att det är roligt. Men han har alltid en värdighet som Axa totalt saknar än så länge.

Igår när det skulle klippas klor så får jag jobba ett bra tag med Axa innan framklorna är klippta, jag vill att hon ligger still och så fort hon gör det får hon sin belöning. Men det tar sin tid att komma dit jag vill och när framklorna var klippta var jag nöjd för den här gången. Faxe kom själv traskande och la sig i mitt knä och så klippte jag alla klorna, han höll bara upp sina tassar en efter en. Hur härlig som helst är han. Kanske har han inte riktigt den energin som behövs för att vinna de stora mästerskapen men han har absolut tillräckligt med vilja för att både träna och tävla. Ska bli spännande att följa honom framöver och se vad han kommer ta för sig. En sak är i alla fall säker och det är att han är en hyvens Pumi som kommer glädja sin kommande familj/ägare i många, många år framöver.
Faxe, Axa och mamma Fixa - vild lek i granskogen. De är bra på att leka alla tre och jisses vilken fart de har när de drar på mellan granarna. Jag hukar mig och håller tummarna att ingen ska springa in i ett träd men de har koll, otrolig koll med tanke på hur fort det går.

Med en Pumi i huset går livet lite fortare, med flera Pumis går det jättefort.....
/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post34

Axa - min lilla stjärna

ValparPosted by Susan Danielsson Wed, September 28, 2016 10:37:23
Axa är verkligen en liten stjärna precis som alla sina syskon. Hon uppför sig i alla miljöer, tar in saker och ting med ett lugn och en stor nyfikenhet. Man kan inte annat än älska henne till hundra procent och lite till.

Igår åkte hon med till Varberg när vi skulle träna lydnad för Mona. Resan tar 1,5 tim enkel resa och hon låg själv i sin bur i baksätet och var tyst hela resan, inte ett pip. Hon kräktes en gång men annars sov hon gott.

När vi kom fram rastade jag henne och hon gjorde vad hon skulle och fick springa runt en stund i skogen. Medan jag tränade Fixa fick Axa ligga i buren i bilen och det gjorde hon utan protester. Hon sa inte ett ljud när Agneta, som åkte med mig, hämtade sin hund och grejer i bilen.

Sen var det Axas tur att få komma ner på plan och träna lite med mig. Det blev lek med repet och jösses vilken intensitet, hon ger sig aldrig. Kämpar och kämpar. När jag kastar repet springer hon som en galning och hämtar det för att få kampa lite till. Precis som jag vill ha henne, galen liksom. Det blev även lite kontaktträning och inkallning som hon gjorde perfekt.

Att det var en massa nya hundar var inget hon egentligen brydde sig om. På väg ner till planen tänkte hon gå fram till en Flatte som låg hos sin matte, den såg ju liten och snäll ut. Men när Axa närmade sig så reste sig Flatten och den var, i Axas ögon, gigantisk så hon blev så överrumplad att hon hoppade minst en halvmeter bakåt. Sen sansade hon sig, återfick sin värdighet och traskade lugnt förbi. Reagera får man och ska man göra, sen handlar det bara om att avreagera sig och inte fastna i ett beteende. Duktiga lilla valp.
Sen blev det ett pass till i buren i bilen, inga problem, hon sov gott. Ett pass till på planen med lite lek och så fick hon ligga i min famn när vi tittade på de andra som tränade.

Resan hem var inte heller några problem, hon kräktes och sen sov hon resten av tiden, inte ett pip.

Fantastiska lilla Axa, hon är verkligen för härlig på alla sätt och vis.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post32

Faxe ute på egna äventyr

ValparPosted by Susan Danielsson Wed, September 28, 2016 09:47:36
Det är ju viktigt när man är en liten valp att man får uppleva så mycket som möjligt, vänja sig vid livets innehåll liksom. Så när jag skulle iväg till Varberg och träna lydnad för Mona Kjernholm så förbarmade sig Emma över Faxe. Emma och jag har jobbat tillsammans i många år på Våxtorps Djurklinik, vi har tränat hund tillsammans under åren och bytt erfarenheter när det gäller hunduppfödning. Man kan säga att vi känner varandra väldigt väl. När Emma erbjöd sig att ta Faxe över dagen tackade jag ja med glädje.
Vi möttes vid Ladan, en lågprisaffär inte så långt hemifrån, klockan åtta och så fick Faxe hoppa in i Emmas bil. Emma föder upp Schapendoes och har två fina tikar hemma och så har hon Axel, en härlig Border Collie.

När Emma lämnade tillbaka Faxe på kvällen var hon lyrisk över denna goa lilla trygga valp. Han hade stegat in i huset och känt sig hemma på en gång. Favoritplatsen att sova på blev bredvid Åke som är människobebisen i huset, de två fann tydligen varandra direkt. Emma var även imponerad över valpens förmåga att gå i koppel, han går med sådan värdighet, ser snygg ut och traskar på utan bus. Sån är han Faxe, värdig liksom.

När han och Axa är med ute i skogen så rusar Axa runt som ett skållat troll, rullar runt i boklöven, sladdar runt träden, passerar bäcken i ett huj och ser mest ut som ett lakritstroll. Axel hänger också med och rusar runt i skogen, jagar Axa, blir jagad, snor Axas kotte och kör race mellan bokträden men han gör det hela med en viss värdighet i steget. Snyggt helt enkelt, städat och med precision.

Axel hade även gillat de andra hundarna, anpassat sig efter omständigheterna utan problem. Katterna hade han också umgåtts med, de är vana vid hundar och flyttar sig inte bara för att det kommer in en ny jycke i huset utan tog sin plats som vanligt.

Dagen slutade med agilityträning hos vår granne Veronica och sen kom det hem en trött Faxe. Trött men lycklig.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att han är en trygg valp, lugn men med en massa fart under tassarna när det behövs, kan koppla av inomhus och hanterar alla nya miljöer med ett lugn och en värdighet utöver det vanliga.

Nu vill Faxe flytta till sitt "föralltidhem", några har hört av sig så kanske blir det en flytt inom en snar framtid.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post30

Fler steg framåt - framsteg alltså!

ValparPosted by Susan Danielsson Mon, September 26, 2016 09:22:13
Barnen avlämnade på bussen. Idag var Faxe med och lämnade dem, Mika gick med honom i koppel och han uppförde sig som den lilla hjälten han är. Han passade även på att kissa och bajsa på koppelpromenaden. På något vis ser han så klok ut, han har ett lugn över sig och allt han göra. Detta lugn blandas dock med viss tokighet och vilda upptåg, men på ett belevat sätt på något vis.

Inte nog med att Faxe är en klok liten rackare, han är gudomligt söt också. När vi dumpat barnen på bussen gick vi till bokskogen för att träna en stund. Det är ju det vi gör på våra små promenader, tränar. Hela livet är ett enda långt träningspass för en liten hund, de lär sig ständigt nya saker och trimmar på det som de redan lärt sig.

Idag var det godissök bland boklöven, nosen kan han använda helt klart, sen tränade vi inkallning och då är han snabb, supersnabb. Lyssnar jättebra på sitt namn och galopperar för glatta livet till mig när jag kallar på honom.

Vi hann även med att träna lite uppletande bland alla pinnarna, jag kastade en liten pinne och så sökte Faxe upp rätt pinne som han levererade till mig för att få sin belöning. Arbetsvillig kille som dessutom kan konsten att koppla av inomhus.

Han fick även träna på att vara ensam en stund medan jag var ute med Axa. Faxe var i den lilla valphagen och Ove och Fixa var lösa i huset. Kul? Inte ett dugg, till en början i alla fall men ganska snart var han tyst och gick och la sig i korgen där han somnade gott. Jag kunde nämligen tjuvkika in genom ett fönster och se vad han pysslade med.

Så vart ska Faxe flytta? Till vem ska han flytta? Vem letar efter en vän för livet att träna med, uppleva äventyr med och gosa med?

Axa fick också komma ut på en vända i bokskogen. Hon fick på sig sin sele och så blev det koppelträning. Det momentet är ju väldigt lätt att glömma bort när man bor i skogen som vi gör. Även Axa går bra i koppel även om hon är något skuttigare än Faxe, hon snurrar rundor och hoppar stundtals som en liten guttaperkaboll.

När vi klarat av koppelträningen blev det lite inkallning och jösses va snabb hon är, så snabb så jag håller andan tills hon kommit fram helskinnad. Hon skyr liksom inga medel utan ska bara fram till varje pris. Härliga lilla hund. Även Axa fick använda nosen och leta foderkulor bland boklöven. Trots att hon är tämligen galen så har hon en fantastisk förmåga att fokusera på det hon jobbar med så alla foderkulorna hittades och åts upp med god aptit.
Nu sover både Axa och Faxe gott i korgen så jag ska passa på och städa klart i barnens rum efter helgens omstrukturering av sovplatser för barnen.
/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post29

Semester och valpar

ValparPosted by Susan Danielsson Thu, September 15, 2016 10:20:51
Ibland blir livet inte riktigt som man har tänkt sig och ibland blir det mycket bättre än man tänkt sig.

Familjen hade planerat in en resa till Spanien, längtade efter sol och värme, lugn och ro, tid tillsammans. Men planen var ju att valparna skulle varit sålda tills dess, vilket de hade varit om vi "bara" fått fem stycken vilket vi ju trott att vi skulle få. Inte kunde vi ju i vår vildaste fantasi tro att vi skulle få nio fantastiska små trollungar.

Så när datumet närmade sig för avresa såg det ut som om jag skulle få bli hemma med valparna, man kan ju inte lämna dem var som helst. Men då dök Pia Helen upp som en räddare i nöden när nöden var som störst, hon kopplade ihop mig med Vicky vars mamma är uppfödare av Golden Retriever. De vill väldigt gärna ta hand om alla fyra valparna och de hade ju både plats, tid och framförallt kunskap om valpar. Så jag besökte dem, hälsade på deras fantastiska fyra Golden Retrievers, kollade in de härliga inhägnade områdena i trädgården och insåg att jag nog skulle kunna få följa med familjen till Spanien ändå. Valparna inkvarterades hos Vicky som skickade bilder då och då på nöjda valpar som sov gott i uterummet, lekte vilt och njöt av livet. De kunde verkligen inte haft det bättre. Jag har hört det viskas om att vissa sov med Vicky i sängen och det har gosats gränslöst mycket. Så när semestern var slut hämtade jag hem fyra lyckliga, nybadade och glada valpar. Stort tack Vicky med familj som tagit så väl hand om våra småttingar.

Ove och Fixa var på Hökagårdens hundpensionat i Halmstad och hundarna hade det nog helt bra men de var bra lyckliga när jag hämtade hem dem. Borta bra men hemma bäst kan man väl säga.

Jag och familjen och så farmor tillbringade 10 dagar i ett fantastiskt hus på Calle Picasso 25, som ligger 5 km utanför Benidorm, och bara njöt av allt som fanns att njuta av. Hyst finns att beskåda på airbnb.se och jag kan varmt rekommendera att hyra huset om man planerar en semester i Spanien med barn. De första dagarna låg vi nog och plaskade i poolen mest hela tiden. Vilken lyx med en egen stor saltvattenspool precis intill uteplatsen.
Vädret var fantastiskt, solen sken varje dag och det var mellan 35-41 grader varmt. Vi besökte Alicante, Benidorm, Albir, Al Nucia och badade i havet, åt god mat, promenerade och njöt av livet.

Men som alltid går tiden fort och nu är vi hemma igen. Vardagen kan man faktiskt längta till när man är på resande fot och jag kan återigen bara konstatera att mitt liv är toppen, jag har allt jag behöver och visst kan det vara stressigt ibland men i det stora hela är det bara bra.

Nu är det bara tre valpar till som ska flytta hemifrån innan livet återgår helt till det normala läget. Fun Fix Lexie har en familj varit och hälsat på, snart vet vi om det är till dem hon ska flytta eller inte. På lördag kommer en annan som ska hälsa på Axel, kanske blir det så att han också flyttar ut snart. Kvar är Fun Fix Faxe, grön, men han har en plan, vi får se om det blir som han vill, om det inte blir det så är han fortfarande på jakt efter sitt nya, "föralltid" hem.

Själv drar jag igång träningen med Ove, Fixa och Axa. Vi har många träffar inplanerade med Mona Kjernholm framöver för lydnadsträning och med Jenny Damm för agilityträning så jag ser fram emot en härlig träningshöst med hundarna.

Men mitt i allt roliga måste man ju jobba också, det krävs ju en viss ekonomi om allt ska rulla på. Som det ser ut nu blir jag kvar inom Hemtjänsten i Örkelljunga, där far jag och mina kollegor omkring på nätterna och bistår alla våra gamla och behövande. Jag trivs jättebra så jag är glad så länge jag får jobba kvar där. Anders har återgått till sitt jobb på Halmstads kommun och barnen har återupptagit skolarbetet.

Linus, 5 år, deklarerade i morse att han sagt till Pappa att han slutar förskoleklass nu, det är för jobbigt att gå upp tidigt på morgonen och åka skolbuss. Så får det bli sa han, jag slutar idag! Härliga lilla barn, sen satt han ändå vid frukostbordet och skuttade glatt iväg till skolbussen så han slutar nog någon annan dag istället.

Ska ge mig ut i trädgården nu och se om jag kan få några fina foton av småttingarna som är kvar.

/Susan

  • Comments(0)//blogg.funfix.se/#post25
Next »